Επιλογές εγγραφής

Συνεργατική Μάθηση

Η θεματική αυτή ενότητα εστιάζει στις αρχές, τις μεθόδους και τις στρατηγικές της συνεργατικής μάθησης εφοδιάζοντας τους συμμετέχοντες με τα κατάλληλα εργαλεία που χρειάζονται για να την εφαρμόσουν με επιτυχία σε διαφορετικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Η συνεργατική μάθηση, βασίζεται στην αρχή ότι οι μαθητές επωφελούνται όταν συν-δημιουργούν γνώση και λίγο πολύ αμφισβητεί το παραδοσιακό δασκαλοκεντρικό μοντέλο ενθαρρύνοντας τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά, να επικοινωνούν και να συνεργάζονται.

Στόχοι της θεματικής ενότητας:

Με το πέρας της θεματικής ενότητας, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να:

  • Κατανοούν τις Θεμελιώσεις αρχές της Συνεργατικής Μάθησης: Να αναγνωρίζουν τις βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής, τα οφέλη και τις προκλήσεις της συνεργατικής μάθησης.
  • Σχεδιάζουν συνεργατικές μαθησιακές εμπειρίες: Να αναπτύσσουν μαθησιακές δραστηριότητες που προωθούν τη συνεργασία, την αλληλεξάρτηση και τη συνοχή της ομάδας.
  • Διευκολύνουν τη δυναμική της ομάδας: Να Καλλιεργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί τη συνεργασία, τη διαχείριση διαφορετικών προσωπικοτήτων και διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή.
  • Αξιοποιούν την τεχνολογία: Να χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες και εργαλεία για να διευκολύνουν και να προωθήσουν τη διαδικτυακή συνεργατική μάθηση καθώς και τη δημιουργία εικονικών κοινοτήτων συνεργασίας.
  • Αξιολογούν τη συνεργατική εργασία: Να αναπτύσσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για την εφαρμογή της ανατροφοδότησης από ομότιμους και της ετερο-αξιολόγησης, καθώς για την αξιολόγηση των ατομικών συνεισφορών μέσα σε ένα συνεργατικό πλαίσιο.
  • Προβληματιστούν για την πρακτική τους: Να υιοθετήσουν τη διαρκή επαγγελματική ανάπτυξη αναλύοντας, βελτιώνοντας και ενισχύοντας τις συνεργατικές στρατηγικές διδασκαλίας.
Οι επισκέπτες δεν έχουν πρόσβαση στο μάθημα αυτό. Παρακαλούμε συνδεθείτε (με τον λογαριασμό σας).